Nådendal, dörren

Om oss

Sofia Lindroos mötte gregorianiken i Rikssvenska Olaus Petri församlingen i Helsingfors, där Valter Maasalo ledde Schola Olaus Petri. Intresset för att själv få sjunga gregorianik fortsatte genom deltagande i Hilkka-Liisa Vuoris kurser i birgittasång och bidrog till inspirationen att skapa denna hemsida.  Sofia har fungerat som koordinator för projektet Cantus sororum – Systrarnas sång. Hon har valt ut sångerna och anpassat svensk text till en del av dem samt står för de flesta texterna på hemsidan. Sofia fick sin utbildning vid Sibelius-Akademin och arbetar som sångare, violinlärare och kördirigent. 

Valter Maasalo har arbetat med notutskrifterna, textanpassningar, videoklippen, IT-arbetet med hemsidan samt medverkat som sångare. Han har även bidragit med text till hemsidan. Valter arbetar inom IT-branschen som konsult, dessutom är han verksam på musikens område som sångare, arrangör, tonsättare och editör. Han är en av Finlands främsta tolkare av gregoriansk sång.

Vi tackar:

Varmt tack till Kottby kyrka och Åggelby församling i Helsingfors för möjligheter till inspelningar 2019-2022. Tack till ljudtekniker Mika Koivusalo!

Varmt tack till bidragsgivarna:

  • Fredagssällskapets fond vid Rikssvenska Olaus Petri församlingen i Helsingfors,
  • Otto A. Malms donationsfond,
  • Nygréns stiftelse,
  • Hélène och Walter Grönqvists Stiftelse,
  • Svenska litteratursällskapet och
  • Svenska kulturfonden i Finland.

Vi riktar även vårt varmaste tack till Gunnel Lundén (†) och hennes familj för tillstånd att publicera Tryggve Lundéns översättningar. Musikdoktor Hilkka-Liisa Vuoris hjälp och vägledning har varit av största vikt för projektets framskridande. Varmt tack även till Viveca Servatius för stöd och engagemang!

Fotografier: Lars Kastilan (Nådendals kyrka), Sofia Lindroos (Vadstena klosterkyrka) och Valter Maasalo (Olaus Petri kyrka i Helsingfors).